Honden gedragstherapie

Hondengedragstherapie Veldhoven

Hondengedragstherapie voor hond en eigenaar.

Wegens omstandigheden zal ik eigenaren die een aanvraag doen voor een (gedrags)begeleidingstraject (tijdelijk) adviseren om contact op te nemen met Nadieh Cuijten van www.vanhakjestotpoepzakjes.nl

Honden communiceren door middel van lichaamstaal, de zogenaamde kalmerende en stress signalen. Als wij als eigenaar deze signalen niet zien of begrijpen zal een hond een alternatieve wijze gaan bedenken om ons duidelijk te maken wat hij wil. Dit alternatieve gedrag wordt vaak door eigenaren als ongewenst gedrag gezien.
U kunt zich misschien voorstellen dat het voor de hond frustrerend en stressvol kan zijn als hij niet begrepen wordt door de eigenaar.

Stress is een van de belangrijkste oorzaken van ongewenst gedrag.

Een hond maakt adrenaline en cortisol aan als hij gestrest raakt. Dit kan door zowel positieve als negatieve gebeurtenissen komen. (Niet begrepen worden, angstig zijn in een bepaalde situatie of een (bal) spelletje wat hij enorm leuk vindt om te doen)
Het duurt ongeveer 2 tot 6 dagen voordat deze stoffen weer uit het systeem van de hond zijn. Als uw hond dagelijks met een vorm van stress te maken heeft betekent dit dat de stresspiek geen gelegenheid krijgt om weg te zakken. (de hond blijft dus continu op een hoog stressniveau leven) De hond zal daarom veel prikkelbaarder zijn op allerhande dingen in zijn omgeving. (hetzelfde werkt ook zo bij de mens, iemand die gestrest is reageert vaak heftiger op prikkels dan wanneer hij ontspannen is)

Voor dat men het probleemgedrag kan verhelpen moet eerst duidelijk worden wat de oorzaak is van het gedrag. Vaak is het zo dat na een sessie de problemen al voor een groot deel op te lossen zijn en in sommige gevallen is verdere training nodig.
Soms is het ook verstandig om een dierenarts te benaderen om te kijken of de gedragsproblemen geen medische oorzaak hebben. (als de oorzaak van het gedrag van de hond bijvoorbeeld pijn is dan heeft hondengedragstherapie natuurlijk weinig zin)

Mijn werkwijze tijdens de hondengedragstherapie is er op gericht om het welzijn van de hond sterk te verbeteren en om deze reden werk ik dus niet met hond onvriendelijke methodes/hulpmiddelen.

Mijn opleiding voor hondengedragstherapie is de NDTE (Natural Dog Trainer Education) en is gebaseerd op de opleiding van Turid Rugaas, een van de grootste deskundigen op het gebied van hondentaal en hondengedrag. Ik maak gebruik van de meest recente wetenschappelijke onderzoeken en de hieruit voortvloeiende technieken.

Tarieven
Informatie aanvragen